Това заяви пред ФрогНюз доц. Георги Лозанов. Повод за този материал

...
Това заяви пред ФрогНюз доц. Георги Лозанов. Повод за този материал
Коментари Харесай

Доц. Лозанов пред Фрог: Хибридната война поразява личността на човек. У нас липсва медийно образование

Това съобщи пред ФрогНюз доцент Георги Лозанов. 

Повод за този материал е следващото дъно, което удари страната ни - България се оказа на последно място в Европейски Съюз по медийна просветеност. 

Ето и цялото изявление:

Доц. Лозанов вест ли е въобще това, че България е на последно място по медийна просветеност в Европейския съюз? 

Не, въобще не е вест. Това е обвързвано и с медийното ни положение. Медийната просветеност се мери с провалите върху публичното схващане, които правят медиите, пропагандата, подправените вести. Колкото по-голямо е въздействието на този тип тактики, толкоз повече се счита, че е ниско медийно образована аудиторията.

В България съществуват и двата фактора - доста мощно навлизане на съветската агитация и доста дребна защитна дарба на хората да оказват опозиция, да мислят и да си дават сметка, че са обект на агитация, тайни теории и подправени вести. 

Откога се следи този развой на навлизане на съветската агитация у нас? Това надали е ново събитие. 

Изобщо не е нов развой. Това се следи от момента, в който Кремъл стартира да води хибридна война със Запада. Този развой съответствува с началото на ръководството на Владимир Путин, само че не напълно. В първите години той към момента има упоритостта като че ли да се трансформира в водач като другите от свободния свят и да застане на една маса с тях в общи позиции и полезности. Голямата му фантазия е да трансформира Руската федерация във втората Америка. 

Постепенно се оказва, че това не може да се случи по доста аргументи. Една от тях е, че в действителност в Русия се връща на власт Комитет за Държавна сигурност (на СССР). Не е доста ясно дали самият Путин държи Комитет за Държавна сигурност (на СССР) в ръцете си, или те го държат в своите. Дори Путин да загуби властта персонално, няма гаранция, че нещо ще се поправи. 

Споменахте, че хората у нас нямат критическо мислене. Това къде би трябвало да се възпитава? Къде се губи нишката? 

Има две форми на медийна начетеност. Отдавна се опитваме още от учебно заведение и най-ранна възраст да въведем предмет “Медии ”, както има четене и писане. Медиите все по-малко са нещо самоочевидно. Мина времето, в което имаше единствено телевизия, радио и вестници и всичко, казано там, беше еднакво на истина. Сега всичко е въпрос на интерпретация. Живеем в обстановка на постистина и във време, в което персоналните отзиви в своята кресливост са способни да заглушат обстоятелствата. Живеем във време на обществени мрежи, в които се губи границата сред обществено и частно. Живеем във време на голямо произвеждане на подправени вести, тайни теории, хибридна война. 

Да, само че те се разпростират, тъй като имат аудитория. 

Да, тъкмо по този начин. За да нямат аудитория и да не се разпростират, тази аудитория би трябвало да бъде образована. Единият път е в учебно заведение със специфични предмети, когато още от ранна възраст учиш децата какво е подправена вест, какво е тайна доктрина, какво е хибридна война, с цел да се пазят. 

 

Това фронт. Децата се учат от дребни по какъв начин да си поставят противогази, по какъв начин да влизат в бомбоубежища. Положението е сходно. Хибридната война е такава, само че тя не поразява телата, а личността на човек.

Но това не се прави. Защо?

Не се прави, тъй като цялото ни общество във връзка с пропагандния напън е прекомерно безразлично. Затова този напън стига - като се стартира от политиците и се стигне до обществените представители. Ние все приказваме за някаква индиферентност и баланс. Когато ситуацията е такова, че да има агресор и жертва, не може да има баланс. Това е позиция в интерес на агресора. 

Не го вкарахме този час в учебно заведение. Ходил съм да приказвам на гимназисти за медии и подправени вести и те демонстрират голям интерес. Особено за рисковете, които крие Интернет. 

Това обаче като че ли отсъства от съзнанията на възрастните, от които зависи това. Стават ли по-младите генерации жертви на по-старите? 

 

По-възрастните са най-големите жертви на пропагандата. От там стартира всичко. Те нямат възприятие за заплаха, тъй като имат вяра на тази агитация. Пазим се най-вече да не изпълняваме евроатлантическите си задължения, с цел да не ядосаме Путин. Това е тактиката на националната ни сигурност на хората, чието мислене е изумено от съветската агитация. А те не са малко. Това е чист признак за тежките провали, които е нанесла пропагандата.

Когато образованието не е особено, а е част от гражданското общество, гражданската просвета, обвързвана с права, със отбрана на свободата. Тя е огромен в недостиг у нас. Когато всичко това се интегрира в тази просвета и ти си обвързван с нея, това единствено по себе си е медийна просветеност. Ако можеш да следиш за човешките права и тяхното съблюдаване, към този момент си необразован във връзка с това какво медиите вършат и къде ги нарушават. 

Но у нас гражданските организации са стигматизирани. Хората, които работят там, са наричани “грантаджии ” - заклеймяващ термин. За всичко е отговорен Джордж Сорос. През тази стигма гражданското общество в България загуби своите позиции. Колкото повече гражданското общество губи позициите си, толкоз повече Путин ги ускорява. 

Кога ще спрем да сме на последно място по медийна просветеност? Има ли прогноза, промяна… Или ще кретаме по този начин до обратен тласък? 

Това ще се случи когато не сме на последно място по това да оправдаваме Русия, дейностите на Путин и да твърдим, че това е наша историческа орис и дълг. Промяната би трябвало да тръгне от образованието. На децата сега им се преподава една история съвсем по Вазов за освободителката. По прилика се възприема наличието на Съветския съюз тук и превръщането ни в колония. Това се възприема още веднъж като помощ от Русия, освободила ни от фашизма, която обаче ни е сложила под свое въздействие. Тази митологична и мощно укрепена от комунизма структура би трябвало да се разпадне. Всичко друго ще стартира да си идва на мястото. 

изявление на Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР